Sangereidåsen barnehage, Lillesand

Barnehage med stort pedagogisk program og utsikt over Blindleia.
Uteområdet er utformet etter det pedagogiske programmet 7C’s, som bygger på et forskningsprosjekt fra Canada. Programmet har som mål å veilede designet av uteområder som støtter barns utvikling gjennom å integrere unike kvaliteter i lekeområdene.
Prosjektdetaljer:
Sted
Sangereidåsen, Lillesand
Tiltakshaver
Espira Barnehager
Samarbeidspartnere
Enerhaugen Arkitektkontor, Oveland Utemiljø- HSH Entreprenør - TT Anlegg
Tidsrom
2018 – 2019
Areal
7000 m2 uteareal
Adresse
Sangereidlia 2Kategorier
Bruken av løse og flyttbare elementer er uvanlig i mange barnehager, men på Sangereid er dette en viktig del av barnas utemiljø. Stokker, stubber og steiner er plassert rundt om i uteområdet, og det er laget over 100 «tallerkener» fra stammen til et bjørketre. Disse elementene gir barna mulighet til å påvirke sitt eget lekeområde. Holdbarheten er begrenset, men enkel å supplere ved behov.



Uteområdet er delt inn i ulike soner, slik at både de minste og de eldre barna finner rom for både rolig og aktiv lek, tilpasset deres behov.
Områdene inkluderer flyttbare elementer, vannlek og opplevelser som endrer seg med årstidene. Ved bruk av lave gjerder er det skapt små «huler», og kanter, brygger og vegger deler sandkassen inn i intime, varierte rom. Et bredt utvalg av trær og busker gir sonene tydeligere karakter og beriker sanseopplevelsen.
Et viktig tiltak har vært å etablere en gangvei som forbinder hele uteområdet, slik at hovedinnganger og lekesoner knyttes sammen med sansestier og belegnings felt. Dette motiverer barna til å bevege seg mellom de ulike sonene.




Barnehagen ligger i en solrik ås i Lillesand, med vakker utsikt over Blindleia. Tomtens eksisterende kvaliteter, som terrengforskjeller, en liten regnvannsbekk og synlig fjell, er bevart så langt det er mulig, og har blitt en viktig del av barnehagens uttrykk. Regnvannsbekken utgjør et sentralt midtpunkt, hvor barna kan leke med fuktig byggesand, vann på regnfulle dager, og flyttbare stubber og steiner.

Terrengforskjeller, fjelltomta, gresskledde bakker og bevarte steiner og stubber gir ulike muligheter for å utfordre egne ferdigheter, utforske spennende kriker og kroker, og øve på motoriske ferdigheter. Gapahuken i enden av tomta fungerer som et nært turmål, med mulighet for bål og felles matopplevelser for alle aldersgrupper.